
Wat is een urineonderzoek?
Soms wil de arts uw urine onderzoeken. Uit een urineonderzoek is veel informatie te halen. Zo wordt de reden van uw klachten gezocht.
Hoe wordt een urineonderzoek gedaan?
Voor een urineonderzoek moet u meestal bij de huisarts een potje urine inleveren. Het speciale potje ontvangt u van de huisarts of assistente. Soms moet dat uw eerste plas van de dag zijn (ochtendurine), soms maakt het niet uit. Soms moet u alle urine die u in 24 uur plast opvangen in een speciale verzamelfles. De huisarts of assistente zal u uitleggen wat de bedoeling is.
De urine wordt door de assistente onderzocht of het gaat naar het laboratorium medische microbiologie of klinische chemie voor onderzoek. Daar kunnen ze met teststrookjes bepaalde stoffen meten, zoals bloed, eiwit en suiker. Deze stoffen zitten normaal niet in de urine. Daarnaast bekijkt de laboratoriummedewerker de urine onder de microscoop om te zien of er vreemde dingen in zitten. In het laboratorium medische microbiologie kan men onderzoeken of er bacteriën in de urine zitten.

Wat is bloedonderzoek?
Een bloedonderzoek kan gedaan worden om verschillende redenen. Een veel voorkomende reden is als een arts beoordeeld dat er mogelijk sprake is van een ziekte, aandoening of allergie bij de patiënt. Bloed prikken kan dan opheldering of bevestiging bieden. Bloedonderzoek wordt ook gedaan om het effect van een bepaalde behandeling aan te tonen.
Tijdens het bloedonderzoek worden de bloedwaarden van de patiënt vergeleken met standaard bloedwaarden. Aan de hand van deze vergelijking wordt bepaald in welke mate verschillende stofjes in je bloed voorkomen. De volgende stap is om te kijken of er sprake is van afwijking in je bloedwaarden, bijvoorbeeld een tekort of overschot aan bepaalde stoffen. De huisarts of specialist zal de waarden gebruiken om een diagnose vast te stellen en (wanneer nodig) een passende behandeling of medicatie voorschrijven.
Hoe wordt bloedonderzoek gedaan?
Bloed kan worden afgenomen met een vingerprik of via een ader in de arm. Bij de vingerprik neemt onze medewerker door een prikje in de vinger een aantal druppels bloed af. Bij de venapunctie wordt u geprikt in een ader in één van uw armen. Beide prikken kunnen een beetje pijnlijk zijn, maar dit is slechts van korte duur. Mocht u het toch vervelend vinden of ziet u er tegen op, dan kunt u dat gerust tegen onze medewerker zeggen. Zij hebben handige tips om u op uw gemak te stellen.
Vragen?
Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op via 0251-234555. Wij helpen u graag.
Ook kunt u vragen stellen via het contactformulier, wij reageren dan zo snel mogelijk per mail.